ÁTADTÁK A MOL-CSOPORT BUTADIÉN-GYÁRÁT TISZAÚJVÁROSBAN

  • A beruházás értéke 35 milliárd forint
  • A butadién üzem évi több milliárd forinttal javítja a MOL-csoport jövedelmezőségét
  • Elhelyezték a műgumi gyár alapkövét

Tiszaújváros, 2015. november 10. – Átadták a MOL Petrolkémia új, butadién-kinyerő üzemét Tiszaújvárosban, amelynek köszönhetően a MOL-csoport petrolkémiai értéklánca új elemmel bővül. A butadién üzem évi több milliárd forinttal javítja a MOL Petrolkémia és azon keresztül a MOL magyarországi tevékenységének jövedelmezőségét. Az értéklánc további bővítése érdekében egy új műgumi üzem épül fel 2017-re, amely az autógumi gyártás innovatív alapanyagát állítja elő.

Tiszaújvárosban ünnepélyes keretek közt adta át a MOL Petrolkémia új, butadién-kinyerő üzemét Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója, és dr. Mengyi Roland, országgyűlési képviselő.

Az új üzem évi 130 000 tonna butadiént állít elő, amely például az autóabroncsokhoz felhasznált műgumi gyártásának legfontosabb alapanyaga. A tiszaújvárosi üzemben mintegy 5 millió autógumi-abroncs előállításához szükséges butadiént állítanak elő évente. Az üzem építését 2013 szeptemberében kezdték, a szereléssel idén augusztusban végeztek. A beruházás során a magyar beszállítók részaránya mintegy 60% volt. A kapcsolódó fejlesztésekkel összesen 35 milliárd forintos beruházás 32 új munkahelyet teremtett, az építkezés alatt pedig több ezer szakembernek adott munkát.

A világszínvonalú gyártási technológia a német BASF cég licensze alapján valósult meg. A butadién előállítása zárt technológiai rendszerben történik, a környezetbe káros anyag nem kerül, az üzem megépülésével a környék környezeti terhelése nem növekedett. Sőt 61%-kal csökken a MOL Petrolkémia gázfelhasználása, ami 42 ezer tonnával kevesebb kibocsátott szén-dioxidot jelent évente.

A butadién üzem átadásával egy időben lerakták az új műgumi gyár (Solution Styrene-Butadiene Rubber, SSBR) alapkövét, amely a MOL és a japán JSR Corporation közös vállalatának, a JSR MOL Synthetic Rubber Zrt.-nek a beruházása. Az üzem kapacitása évi 60.000 tonna lesz, és több mint 100 új munkahelyet teremt. Az új üzem 2017-re épül fel.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója elmondta: „Élenjáró, innovatív technológiát hoztunk Tiszaújvárosba, és az északkelet magyarországi térség iránti elkötelezettségünket mutatja, hogy a butadién és műgumi beruházásokkal több mint 100 milliárd forintnyi befektetés valósul meg itt. Az üzem tovább bővíti kőolajtól a műanyagokig tartó értékláncunkat, és évente több milliárd forinttal járul hozzá a MOL-csoport eredményéhez.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 27 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével három földrész közel 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogénipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

Sajtókapcsolat:

MOL Magyarország Kommunikáció

@: pressoffice@mol.hu