A MOL-CSOPORT MEGÁLLAPODOTT A JSR CORPORATION-NEL (JSR) EGY MAGYARORSZÁGI VEGYES VÁLLALAT ALAPÍTÁSÁRÓL, AMELYNEK CÉLJA SZINTETIKUS GUMI (S-SBR) GYÁRTÁSA

A MOL Nyrt. ezúton értesíti a tőkepiac szereplőit, hogy a JSR Corporation-nel (JSR) megállapodást kötött magyarországi vegyes vállalat alapításáról és S-SBR-t (oldószeres eljárással készült sztirol butadién gumi) gyártó üzem létesítéséről. A vegyes vállalat megalapításához szükséges versenyhatósági jóváhagyás beszerzése folyamatban van.

A vegyes vállalatban a JSR 51%-os, a MOL 49%-os tulajdoni részesedéssel rendelkezik majd. Az új üzem évi 60 000 tonnás gyártókapacitással rendelkezik majd, az értékesítés pedig 2017-ben indulhat meg. A vegyes vállalat vizsgálja a kapacitásbővítés lehetőségét, amely akkor valósulhat meg, ha az S-SBR iránti piaci kereslet növekszik.

A magyarországi befektetés előnye, hogy a Nyugat-Európában jelen lévő nagy gumigyártók könnyen elérhetők. Szintén kedvező a kelet-közép európai, oroszországi és törökországi piacok közelsége, ahol a gumigyártás növekedése várható. Ezen túlmenően Magyarországon szintén több nagy gumigyártó van jelen. Felhasználva a MOL infrastrukturális hátterét és a JSR gyártásban és értékesítésben meglévő tapasztalatát a közös vezetésű vállalat a növekvő piaci kereslet kielégítésére törekszik majd.

Különleges molekuláris szerkezetének köszönhetően az S-SBR világszerte az úgynevezett gazdaságos, kevesebb üzemanyag fogyasztást igénylő autógumik meghatározó alapanyaga. Az iparágban kiemelkedő tulajdonságú alapanyag tökéletesen megfelel az üzemanyag-hatékony, nedves felületen kiváló tapadással rendelkező gumik gyártásához. A globálisan egyre szigorodó CO2kibocsátására és üzemanyag fogyasztására vonatkozó szabályozások alakulása kedvezően hat az S-SBR piacára. A gumik üzemanyag-hatékonyság alapján történő osztályozása jelenleg Japánban, Dél-Koreában és Európában terjedt el, és várhatóan egyre több országra is bevezetésre kerül. Ennek köszönhetően az S-SBR üzemanyagbarát gumik iránt megnyilvánuló kereslet növekedése várható.

Az organikus növekedési lehetőségek kiaknázása céljából a MOL magyarországi leányvállalata a TVK, 130 000 tonna éves kapacitású butadién üzem építését végzi szintén Tiszaújvárosban, mely várhatóan 2015-ben kerül átadásra. A JSR-rel kötött együttműködési megállapodás lehetőséget biztosít a MOL számára, hogy az S-SBR piacra történő belépéssel, petrolkémiai termékvonalát az értéklánc mentén tovább diverzifikálja. A MOL-csoport által biztosított alapanyag garantálja a vegyes vállalat számára a hosszú távú ellátásbiztonságot.

A JSR-ről röviden

A JSR  (Japan Synthetic Rubber Corporation) multinacionális vállalatnak világszerte több mint 5500 alkalmazottja van, és vezető alapanyaggyártóként van jelen csúcstechnológiai piacokon. A JSR székhelye Tokióban található, de számos üzemet, irodát működtet Európában, az Egyesült Államokban, Kínában, Tajvanon, Dél-Koreában, Szingapúrban és Thaiföldön. A JSR technológia-orientált vállalat, amely keresi az együttműködés lehetőségét különböző iparágak vezető fejlesztőivel, amelyek meghatározó szerepet játszanak a társadalmi jólét előmozdításában ide értve az élettudományokat, az energiatárolást, a szintetikus gumigyártást, az elektronikai cikkek és az optikai termékek gyártását.

További információk az alábbi weboldalon érhetők el: http://www.jsr.co.jp

 

További információ:

Befektetői kapcsolatok:                + 36 1 464 1395
Fax:                                           + 36 1 464 1335